Εκλογές- μαμούθ σε 4 κάλπες! ΠΩΣ ΘΑ ΔΙΕΞΑΧΘΕΙ Η ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΑΤΡΕΩΝ

ΕΚΛΟΓΕΣ-620×420

Όλα έτοιμα για τις εκλογές στην Πάτρα, στις 26 Μαΐου, με τον δήμο να βρίσκεται το τελευταίο διάστημα σε πυρετώδη ρυθμό εργασιών προκειμένου να διευθετήσει την κάθε λεπτομέρεια που αφορά την διεξαγωγή τους. Οι εκλογές αυτές είναι πιο… ογκώδεις της τελευταίας δεκαετίας. Το γεγονός αυτό …αυξάνει όχι μόνο τους συνδυασμούς, κατά συνέπεια και τους υποψηφίους, αλλά και όλα όσα έχουν να κάνουν με την διεξαγωγή τους.

 

Η «ΕΠΕΛΑΣΗ» ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ

Ο αριθμός των υποψηφίων καταρχάς έχει αυξηθεί και οι εκλογείς που θα κληθούν να βάλουν τον σταυρό τους στην κάλπη θα βαρεθούν να μετρούν ψηφοδέλτια και να βλέπουν ονόματα. Μόνο στις δημοτικές εκλογές οι δημοτικοί σύμβουλοι που συγκροτούν τον κάθε συνδυασμό ξεπερνούν τους 1.400 μαζί με τους διαμερισματικούς συμβούλους και τους υποψηφίους των τοπικών κοινοτήτων. Εξίσου μεγάλος είναι και ο αριθμός των περιφερειακών συμβούλων που ξεπερνούν τους 470 και στους τρεις νομούς ενώ πιο συγκροτημένα είναι τα πράγματα στις ευρωεκλογές που το κάθε κόμμα έχει την δική του λίστα υποψηφίων οι οποίοι όμως και αυτοί συνολικά είναι ένας αριθμός αρκετά μεγάλος. Αυξημένος θα είναι εξάλλου και ο όγκος των ψηφοφόρων αφού εκτός από ότι η τριπλή κάλπη δικαίωμα ψήφου σε αυτές τις εκλογές θα έχουν και οι 17χρονοι.

 

ΚΟΝΤΑ ΣΤΑ 500 ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι πρότινος τα εκλογικά τμήματα της Πάτρας ήταν 425. Με  βάση την αρχικη εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών ο αριθμός τους μόνο στην επικράτεια της Πάτρας, θα έφτανε το 650!. Ωστόσο με νέα εγκύκλιο του το υπουργείο αναφέρει ότι ο αριθμός των εκλογικών τμημάτων δεν θα είναι τελικά τόσο μεγάλος, κάτι που θα εξαρτηθεί από τις τοπικές κοινότητες και τα τμήματα που θα στηθούν. Στον δήμο περιμένουν νέα ειδοποίηση μέσα στην εβδομάδα από το υπουργείο, σε κάθε περίπτωση όμως ο συνολικός αριθμός των εκλογικών τμημάτων εκτιμάται ότι για την Πάτρα θα κυμαίνεται στα 450 με 500. Αντίστοιχα μεγάλος θα είναι και ο αριθμός των εφορευτικών επιτροπών που θα βρίσκονται στο κάθε εκλογικό τμήμα, αλλά και οι δικαστικοί αντιπρόσωποι, δύο στοιχεία που είναι απαραίτητα για την ομαλή διεξαγωγή της όλης διαδικασίας. Το πόσο θα φτάσει τελικά ο αριθμός των εφορευτικών επιτροπών και των δικαστικών αντιπροσώπων αυτό είναι κάτι που κανείς με ακρίβεια δεν μπορεί να το πει, αφού είναι ένα ζήτημα που βρίσκεται σε εξέλιξη και θα εξαρτηθεί από το αντίστοιχοι αριθμό των εκλογικών τμημάτων.

 

ΟΙ ΚΑΛΠΕΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

Σε κάθε περίπτωση οι κάλπες που θα βρίσκει ο ψηφοφόρος στο εκλογικό του τμήμα θα είναι τέσσερις. Η μία κάλπη θα αφορά τους δημοτικούς συμβούλους, η άλλη τους διαμερισματικούς συμβούλους ή τους κοινοτικούς, η άλλη τις περιφερειακές εκλογές και η τέταρτη τις ευρωεκλογές. Τέσσερις κάλπες σε κάθε εκλογικό τμήμα σημαίνει την μεγαλύτερη ανάλογη προμήθεια καλπών και παραβάν. Ο δήμος της Πάτρας είχε στην διάθεση του γύρω στις 1.100 κάλπες ενώ παρήγγειλε για να καλύψει τις ανάγκες του, άλλες 500 επιπλέον. Περισσότερα είναι και τα παραβάν που θα χρειαστεί. Στην διάθεση του είχε 750 παραβάν και ήδη έχει παραγγείλει ακόμα 1.100. Συνολικά με βάση τις εκτιμήσεις των ανθρώπων του δήμου η Πάτρα θα έχει για τις εκλογές της 26ης Μαίου 1.500 κάλπες και 1.800 παραβάν που θα τοποθετηθούν στα εκλογικά κέντρα της κάθε περιοχής λίγες ώρες πριν από την διεξαγωγή τους. Αντίστοιχα μεγάλος όμως είναι και αριθμός των ψηφοδελτίων όπως προαναφέραμε. Όλος αυτός ο όγκος του χαρτικού υλικού που θα πρέπει να πάει στα εκλογικά κέντρα, έτσι ώστε να το έχουν στην διάθεση τους οι ψηφοφόροι θα πρέπει να μεταφερθεί με φορτηγά του δήμου σε όλα τα εκλογικά τμήματα της επικρατείας του.

500 ΑΤΟΜΑ ΣΤΗ «ΜΗΧΑΝΗ» ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Όπως καταλαβαίνει εύκολα κανείς για να είναι όλα τα παραπάνω έτοιμα και να προχωρήσουν οι απαραίτητες προετοιμασίες για την διεξαγωγή αυτών των εκλογών χρειάζεται ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων που θα δουλεύουν μόνο και μόνο για αυτόν τον σκοπό. Ο αριθμός τους  πρόκειται να φτάσει τα 480 με 500, σύμφωνα με τα υποστηρίζει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος διοίκησης Διονύσης Πλέσσας που έχει αναλάβει το κομμάτι της προετοιμασίας για τις εκλογές. Ο ίδιος τονίζει: “Σίγουρα οι εκλογές αυτές έχουν την δική τους ιδιαιτερότητα από την άποψη ότι πρόκειται για τις πιο ογκώδεις που έχουν γίνει τα τελευταία έτη, κάτι που σημαίνει ότι χρειάζονται ακόμα περισσότερη προετοιμασία. Εμείς προετοιμαζόμαστε για να είναι όλα έτοιμα και να πάει ο κόσμος της Πάτρας σε κάθε γειτονιά και σε κάθε περιοχή για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, χωρίς να ταλαιπωρηθεί και χωρίς να αντιμετωπίσει πρόβλημα”.

 

(εφ. 7Μέρες Ενημέρωση)

Share the Post