Δημόσια διαβούλευση, διακομματική συναίνεση

16_xaritsis

Διαβούλευση και συναίνεση, το βασικό δίπτυχο στο οποίο θα κινηθούν τα βήματα του υπουργείου Εσωτερικών για την υπόθεση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού. Με το θέμα να έχει ανεβεί στην ατζέντα της επικαιρότητας μετά τις –αστήρικτες ως προς τα πραγματικά δεδομένα– αντιδράσεις της Ν.Δ., ο υπουργός Εσωτερικών, μιλώντας χθες σε συντάκτες του υπουργείου, ξεκαθάρισε ότι «δεν θα γίνει τίποτα εν κρυπτώ» για το συγκεκριμένο «σοβαρό θέμα που πρέπει να τύχει διακομματικής συναίνεσης».

Υπενθυμίζεται ότι αφορμή για τις πρόσφατες αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτέλεσε διαρροή που θέλει την αρμόδια επιτροπή που έχει συγκροτηθεί στο υπουργείο να προκρίνει ως λύση τη δημιουργία τριών βουλευτικών εδρών για τους «απόδημους», των οποίων η ψήφος δεν θα προσμετράται στο σύνολο της επικράτειας.

Τα πραγματικά δεδομένα είναι ότι η εν λόγω επιτροπή όχι μόνο δεν έχει καταλήξει ακόμη στις τελικές της προτάσεις, αλλά και το πόρισμα που θα εισηγηθεί στον υπουργό έχει γνωμοδοτικό και όχι δεσμευτικό χαρακτήρα.

Ο Αλ. Χαρίτσης χθες θύμισε ότι η στελέχωση της επιτροπής έχει προκύψει από διακομματική συναίνεση –με την έννοια ότι είχε ζητηθεί από τα κόμματα να προτείνουν συμμετέχοντες– και καταλόγισε στην αξιωματική αντιπολίτευση υποκρισία, λέγοντας ότι ήταν η ίδια η Ν.Δ. που στις προτάσεις της για τη συνταγματική αναθεώρηση στη Βουλή είχε συμπεριλάβει την εκλογή «βουλευτών αποδήμων» (δηλαδή εκτός επικρατείας).

Τελικές προτάσεις
Η επιτροπή έχει προγραμματισμένη συνεδρίαση την ερχόμενη εβδομάδα, οπότε και ενδέχεται να καταλήξει στις τελικές προτάσεις της. Ο κ. Χαρίτσης ενημέρωσε ότι έχει ζητήσει να καταγραφεί και η άποψη της μειοψηφίας στο σχετικό πόρισμα.

Το υπουργείο από την πλευρά του θα προχωρήσει στις δικές του προτάσεις οι οποίες θα τεθούν σε νέο διακομματικό διάλογο.

Στο μεταξύ, σε ερωτήσεις σχετικά με τον χρόνο των βουλευτικών εκλογών, ο υπουργός Εσωτερικών επανέλαβε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η εξάντληση της τετραετίας, δηλαδή οι εθνικές εκλογές να γίνουν τον Οκτώβριο.

Αυτές τις ημέρες το υπουργείο προβαίνει στην προμήθεια του απαιτούμενου εκλογικού υλικού (κάλπες, χαρτί ψηφοδελτίων κ.λπ.) για τις εντός του 2019 εκλογικές διαδικασίες και σε κάθε περίπτωση έχει ξεκαθαρίσει ότι θα είναι «τεχνικά έτοιμο» για παν ενδεχόμενο.

Το σίγουρο είναι ότι στις 26 Μαΐου οι πολίτες θα κληθούν να ψηφίσουν για ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές (β’ γύρος αυτοδιοικητικών εκλογών στις 2 Ιουνίου).

Θα ψηφίσουν σε τέσσερις κάλπες: μία για εκπροσώπους στο Ευρωκοινοβούλιο και τρεις για τοπικά όργανα (περιφέρειες, δήμοι, κοινότητες).

Προκειμένου να διεκπεραιωθεί με ομαλό τρόπο ο αυξημένος «εκλογικός φόρτος», τα εκλογικά τμήματα θα αυξηθούν σε 41.000, από 23.000 που ήταν ο αριθμός τους στις προηγούμενες εκλογές.

/ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

Share the Post