Απόστολος Κατσιφάρας: Κάλεσε τους πολίτες να συμμετάσχουν στη δημόσια διαβούλευση για το Περιαστικό Πάρκο στην Πάτρα και το Οικοτουριστικό Πάρκο στο Φράγμα Πείρου – Παραπείρου

53751043_1249629801879280_1051635541428142080_n-620×420

«Μιλάμε σήμερα για την είσοδο στην επόμενη μέρα. Κοιτάζουμε μπροστά. Βάζουμε νέες προτεραιότητες». Με τα λόγια αυτά ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάραςάνοιξε σήμερα Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019, την εκδήλωση για την παρουσίαση συνολικά επτά αρχιτεκτονικών προτάσεων για την δημιουργία του Περιαστικού Πάρκου στην βόρεια είσοδο της Πάτρας και του Οικοτουριστικού Πάρκου στον χώρο γύρω απ’ το Φράγμα Πείρου-Παραπείρου. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα, στον πολυχώρο εκδηλώσεων «Ρουαγιάλ».

Πρόκειται για τα αποτελέσματα των δυο πανελληνίων διαγωνισμών που προκήρυξε το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος. Είναι δύο οράματα που έχουν τις προϋποθέσεις να υλοποιηθούν με σωστό, επιστημονικό τρόπο και με βάση το θεσμικό πλαίσιο της χώρας και μπορούν να ενταχθούν για χρηματοδότηση στην επόμενη Προγραμματική Περίοδο.

«Αυτή είναι η δουλειά μας. Να δημιουργούμε υποδομές, να φροντίζουμε και ν’ αναδεικνύουμε τον δημόσιο χώρο, να νοιαζόμαστε για τον πολίτη, να δημιουργούμε ευκαιρίες απασχόλησης, ν’ αξιοποιούμε τις δυνατότητες του τόπου μας» τόνισε ο κ. Κατσιφάρας.

Είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που αξιοποιείται η δυνατότητα και δίνεται η ευκαιρία σε φορείς και πολίτες να είναι συνδιαμορφωτές στην επόμενη μέρα, καθώς, μετά την παρουσίαση, οι σχεδιασμοί τίθενται σε δημόσια διαβούλευση.

«Σήμερα ξεκινάμε και την ανοικτή, δημόσια διαβούλευση ώστε οι πολίτες, οι φορείς, οι συλλογικότητες να έχουν το δικαίωμα και την ευκαιρία να καταθέσουν τις παρατηρήσεις, τις προτάσεις, τα σχόλια τους και να συμμετάσχουν στην διαμόρφωση των τελικών επιλογών. Για εμάς η γνώμη των πολιτών δεν είναι μόνο κρίσιμη, είναι και αναγκαία ώστε οι τελικοί δέκτες κάθε έργου, κάθε παρέμβασης να έχουν λόγο στις αποφάσεις και ν’ ακούγονται» πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης κι έδωσε το πλαίσιο των ιδεών.

Σε ό,τι αφορά τη «Μελέτη ενοποίησης σημείων ενδιαφέροντος και ανάπλασης της περιοχής πέριξ του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών» περιέγραψε:

«Το Περιαστικό Πάρκο στην βόρεια είσοδο της Πάτρας θ’ αναμορφώσει εξ ολοκλήρου μια μεγάλη περιοχή που σήμερα μένει αναξιοποίητη και χωρίζεται στα δυο απ’ την εθνική οδό. Μια περιοχή απ’ το Ζαβλάνι και την Ανθούπολη έως την Αγυιά. Αυτός ο νέος χώρος θ’ αναδείξει το Αρχαιολογικό Μουσείο μας, θα δώσει οξυγόνο στην πόλη και φυσικά θα δημιουργήσει δυνατότητες για μια σειρά δραστηριοτήτων Παιδείας, Πολιτισμού και αναψυχής».

Σχετικά με τη «στρατηγική χωροταξική ανάπτυξη της περιοχής του Φράγματος Πείρου – Παραπείρου (Τεχνητή Λίμνη Αστερίου)», ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, ανέφερε:

«Το πρότυπο Οικοτουριστικό Πάρκο στο Φράγμα Πείρου – Παραπείρου είναι ένα έργο με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Αφορά σε μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους που έχει όλες τις δυνατότητες να εξελιχθεί σε πόλο έλξης επισκεπτών σ’ όλη την διάρκεια του χρόνου. Ο σχεδιασμός αποβλέπει σε ήπιες παρεμβάσεις, χωρίς επιβάρυνση του φυσικού τοπίου, με την προοπτική –μεταξύ άλλων- η τεχνητή λίμνη που θα δημιουργηθεί να δώσει τη δυνατότητα ανάπτυξης δραστηριοτήτων, συνδεδεμένων και συμβατών με το φυσικό περιβάλλον, όπως συμβαίνει και σε άλλες περιοχές της χώρας».

Στη συνέχεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν οι αρχιτεκτονικές ιδέες από τους ίδιους τους μελετητές.

Share the Post