Ανεβάζουν στροφές λίγο πριν το… νήμα! Η επικοινωνιακή τακτική των επιτελείων των υποψηφίων δημάρχων

lzlxtlsriy5ccf493f9ea92-1-620×420

Λένε ότι η πρώτη «μάχη» των εκλογών παίζεται με την κατάθεση των ψηφοδελτίων. Ο λόγος είναι προφανής. Ο αριθμός των υποψηφίων που κατατίθενται, σε συνάρτηση πάντα με το επίπεδο αναγνωσιμότητας και απήχησής τους στην κοινωνία, δίνει και μια εικόνα της δυναμικής της κάθε παράταξης.  Δεν είναι ούτε εκλογικό αποτέλεσμα, ούτε βέβαια δημοσκόπηση. Είναι όμως ένα πρώτο πολύ σημαντικό βήμα και στο παιχνίδι των εντυπώσεων ιδίως σε ό,τι αφορά υποψηφίους που δεν έχουν πίσω τους κομματικούς στρατούς και άρα δεν αντλούν υποψηφίους από ένα φουσκωμένο κομματικό σάκο ή μια λίστα στρατευμένων στελεχών.

Έχουμε λοιπόν και λέμε. Στην κορυφή της λίστας για τον δήμο της Πάτρας, ο Κώστας Πελετίδης με 291 υποψηφίους. Ακολουθεί ο Γρηγόρης Αλεξόπουλος με 214 υποψηφίους. Τρίτος ο Νίκος Παπαδημάτος με 183 υποψηφίους και τέταρτος ο Γιώργος Ρώρος με 165. Ακολουθούν  ο Νίκος Τζανάκος με 133, ο Χρήστος Πατούχας με 94, ο Νίκος Νικολόπουλος με 75, ο Αλέκος Χρυσανθακόπουλος με 74, το «Σπιράλ» με 67,   το « Κοινοτικόν» με 61 και η «Ανταρσία» με 51.

Κάνει μόνο η ποσότητα τη διαφορά; Σίγουρα όχι. Στο παιχνίδι αυτό, πέρα από τους υποψηφίους παίζουν …μπάλα και οι κυρίως παίκτες, δηλαδή οι επικεφαλής, καθώς η αυτοδιοίκηση είναι ένα καράβι που κινείται εν πολλοίς με την ταχύτητα της εμβέλειας του καπετάνιου του.

Μετά την κατάθεση των ψηφοδελτίων οι συνδυασμοί ετοιμάζονται για το τελικό σπριντ και ανοίγουν τα χαρτιά τους αποκαλύπτοντας την προεκλογική τακτική τους. Σε ό,τι αφορά τον Κώστα Πελετίδη η τακτική της παράταξης του ΚΚΕ στο δήμο συνίσταται στην διατήρηση των κεκτημένων και τον περιορισμό των απωλειών σε επίπεδο ποσοστών. Για αυτό το λόγο και το επικοινωνιακό επιτελείο του δημάρχου, θορυβημένο από την τάση μείωση των ποσοστών Πελετίδη σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες. τον έχει σχεδόν …εξαφανίσει από τα ΜΜΕ, τακτική που πλην  απροόπτου θα εξακολουθήσει να υφίσταται μέχρι την κάλπη της πρώτης Κυριακής. Οι πολιτικοί του αντίπαλοι εκτιμούν ότι το γεγονός ότι ο δήμαρχος αποφεύγει τα ΜΜΕ, είναι απόδειξη αδυναμίας να ανταποκριθεί στην κριτική που του γίνεται για αυτό και επιλέγει μονολόγους-προβολής του έργου του, δίχως αντίλογο.

Στον αντίποδα ο Γρηγόρης Αλεξόπουλος, ο οποίος με βάση όλες τις μέχρι σήμερα  εκτιμήσεις θα αντιπαρατεθεί μαζί του στο β΄γύρο των εκλογών, ανεβάζει στροφές αποκαλύπτοντας τις αδυναμίες, τα λάθη, τις παραλείψεις και τα ψεύδη της δημοτικής αρχής, όπως και τα αποτελέσματα του ασφυκτικού εναγκαλισμού της με το ΚΚΕ, όλα όσα δηλαδή  ο κ.  Πελετίδης αποφεύγει να συζητήσει. Από το επιτελείο Αλεξόπουλου αναμένεται σκληρό ροκ τις ημέρες μέχρι τις εκλογές, με στόχο την αποδόμηση του Κώστα Πελετίδη με ταυτόχρονη επένδυση  στην προβολή της αυτοδιοικητικής  ικανότητας του επικεφαλής της και της αποτελεσματικότητάς του.

Στο ίδιο μήκος κύματος, φαίνεται να κινείται και ο Γιώργος Ρώρος ο οποίος επικεντρώνει στην χρήση των κυβερνητικών παροχών από τη δημοτική αρχή ως δικών της κεκτημένων, αλλά και την αδυναμία ή την άρνησή της να αξιοποιήσει κάποιες από τις παροχές, λόγω κομματικής ιδεοληψίας. Σε ρυθμούς χαλαρούς (ίσως και κάτω του αναμενόμενου) κινείται ο Νίκος Παπαδημάτος ο οποίος δεν φαίνεται να  ασκεί κριτική στη δημοτική αρχή, ενώ επικεντρώνει στην προσπάθεια ανάδειξης του δεξιού προφίλ της παράταξης, προκειμένου να έλξει ψηφοφόρους της Ν.Δ. που κινούνται κυρίως προς τον Νίκο Νικολόπουλο.

Όσο για τον Νικολόπουλο, αυτός εξακολουθεί να κινείται μεταξύ της ροκ γραμμής που εξ αρχής είχε χαράξει εναντίον της δημοτικής αρχής και της επιχείρησης εμφάνισής του ως του γνήσιου δεξιού εκπροσώπου σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση.

Η νέα είσοδος στο εκλογικό σκηνικό, το «Σπιράλ» του Πέτρου Ψωμά, εξακολουθεί να προβάλλει το αισιόδοξο μήνυμα της ανανέωσης και της αναγκαιότητας αλλαγής νοοτροπιών και αντιλήψεων. «Είμαστε νέοι, έχουμε νέες ιδέες, έχουμε όρεξη για δουλειά, μπορούμε να αλλάξουμε την Πάτρα» είναι το μήνυμα.

(από εφημερίδα 7Μέρες Ενημέρωση)

Share the Post